Probabil oricine ar scrie un astfel de articol isi are propria lista de caracteristici care definesc un antreprenor de succes, si ele ar putea diferi de la persoana la persoana, in functie de experientele sale si de perceptiile si convingerile sale. Evident, nici eu nu fac nota discordanta, si eu mi-am format aceasta lista pe baza experientelor mele in antreprenoriat, conducand societati comerciale in domenii diverse, si toate interactiunile avute pana acum.
1. Asuma-ti riscuri!
Este foarte important sa nu te lasi coplesit de teama de esec, de problemele potentiale care pot aparea, este bine sa iti asumi din start ideea ca drumul tau in antreprenoriat este unul presarat cu multe obstacole, provocari, incertitudini, iar o atitudine pozitiva, proactiva, si energica iti va asigura momentumul necesar sa iti continui drumul si sa razbesti.
2. Fii consecvent si insistent!
Nu trebuie sa te descurajezi la primul semn al unui esec, al unei provocari. Nu vei ajunge astfel nicaieri. Priveste inainte, urmeaza-ti scopul, identifica potentialele probleme si rezolva-le. Pana la urma tu esti in primul rand persoana care isi creeaza destinul.
3. Ofera ceva de valoare, asigura-te ca ceea ce oferi va avea audienta necesara!
Nu este de ajuns sa ai doar pasiune privitor la ceea ce faci, ceea ce oferi, trebuie sa identifici cu adevarat ceea ce poti tu aduce special pentru publicul tau tinta, in comparatie cu concurenta ta. Acest lucru poate parea evident, si un cliseul dar asa stau lucrurile. Trebuie sa stii ce ofera concurenta ta, si sa oferi ceva mai bun, mai ieftin, sa fii disponibil mai mult decat ei. Performanta cere sacrificii si implicare, inca de la inceput.
4. Invata permanent!
Nu te complace in ceea ce stii si ceea ce faci la momentul actual, trebuie sa fii in permanenta conectat la tot ceea ce inseamna noutati de pe piata, sa dobandesti deprinderi noi. Pastreaza o minte deschisa si curioasa, si mai ales, nu uita sa si intorci ceea ce ai invatat, sa generezi valoare in jurul tau. Acest lucru va avea pe termen lung un efect benefic, de bumerang, si iti va aduce doar beneficii.
5. Ai grija de sanatatea ta!
Nu trebuie sa uitam niciodata ca suntem oameni, ca sanatatea noastra este extrem de pretioasa, mai ales pentru un antreprenor, care are de-a face zilnic cu stres si provocari. Nu merita sa ne sacrificam sanatatea pentru nimic, iar o surpriza neplacuta poate aparea din neant. O abordare constienta, atat a sanatatii fizice cat si jmentale ne poate scuti de multe neplaceri pe termen mediu si lung.
6. Testeaza-ti ideea inainte de o lansa, iar odata lansata, tine-te de planul de afaceri!
Nu este suficient doar sa fii convinsa ca ai o idee geniala, trebuie ca aceasta sa fie si confirmata de altii. Asigura-te ca iti testezi ideea pe care vrei sa o pui in practica si cu alte persoane, inainte de a te lansa efectiv cu tot elanul. Pe urma un plan de afaceri bine pus la punct este absolut vital pentru a implementa orice idee, orice proiect. Si mai ales sa te si tii de el.
Ca antreprenor, pentru a avea cu adevarat succes trebuie sa inveti permanent, de cate ori poti de la alti antreprenori de succes, sa iti urmezi cu devotament planul si ideea, si sa o duci cu succes la bun sfarsit.